Zrobiłam go po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Wyszedł cudownie wilgotny, idealnie słodki, a co najważniejsze - zdrowy. Niczego więcej mi już nie brakuje :D
PRZEPIS
2 szklanki mąki (ja wymieszałam owsianą, orkiszową i migdałową)
4 jajka
3 dojrzałe banany
5 łyżek oleju (użyłam rzepakowego)
szczypta soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgniatamy banany widelcem
2. Dodajemy mąkę, cynamon, sodę i sól
3. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z olejem
4. Łączymy ze sobą obie masy
5. Przekładamy ciasto do formy (wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami)
6. Pieczemy przez godzinę w 180°C
Smacznego!
Dzisiejsze śniadanie
Chlebek podałam z jogurtem (nałogowo polewam jogurtem wszystko :D) i wiśniami
Koniecznie muszę wypróbować! Super, że dodalas zdjęcia krok po kroku, lubię w trakcie przyrządzania dania kontrolować czy ciasto wygląda tak jak u autora przepisu :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebek bananowy! I na pewno niedługo wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńJuż długo zbieram się do zrobienia chlebka bananowego :)
OdpowiedzUsuńI w końcu chyba zrobię go, właśnie według tego przepisu :D
Wow ! To dopiero Twoje 3 śniadanie a ja już jestem oczarowana klimatem bloga i pięknymi zdjęciami ! :). Na pewno będę tu zaglądać ! :D a chlebek pierwsza klasa, bananowy to mój ulubiony <3
OdpowiedzUsuńMusze spróbować !
OdpowiedzUsuń