czwartek, 23 lipca 2015

#3 Idealny chlebek bananowy

Zrobiłam go po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Wyszedł cudownie wilgotny, idealnie słodki, a co najważniejsze - zdrowy. Niczego więcej mi już nie brakuje :D

 

 

 PRZEPIS



 SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki (ja wymieszałam owsianą, orkiszową i migdałową)
4 jajka
3 dojrzałe banany
5 łyżek oleju (użyłam rzepakowego)
szczypta soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu



 PRZYGOTOWANIE:

1. Rozgniatamy banany widelcem



2. Dodajemy mąkę, cynamon, sodę i sól



3. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z olejem



4. Łączymy ze sobą obie masy



5. Przekładamy ciasto do formy (wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami)

 
 
6. Pieczemy przez godzinę w 180°C
 

Smacznego!



 Dzisiejsze śniadanie
Chlebek podałam z jogurtem (nałogowo polewam jogurtem wszystko :D) i wiśniami










5 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę wypróbować! Super, że dodalas zdjęcia krok po kroku, lubię w trakcie przyrządzania dania kontrolować czy ciasto wygląda tak jak u autora przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chlebek bananowy! I na pewno niedługo wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już długo zbieram się do zrobienia chlebka bananowego :)
    I w końcu chyba zrobię go, właśnie według tego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow ! To dopiero Twoje 3 śniadanie a ja już jestem oczarowana klimatem bloga i pięknymi zdjęciami ! :). Na pewno będę tu zaglądać ! :D a chlebek pierwsza klasa, bananowy to mój ulubiony <3

    OdpowiedzUsuń